Kritina za ravne strehe je lahko tudi zelena!

Kritina za ravne strehe, ki je cenovno ugodna in ima majhno težo, hkrati pa je relativno preprosta za vzdrževanje je zelena kritina. Funkcionalnost in estetski videz ozelenjene strehe vsekakor predstavlja dodano vrednost, saj omogoča tako pohodno izvedbo kot številne druge, nepohodne možnosti ozelenitve: vse od oblikovanja logotipov na strehah poslovnih objektov, do raznih drugih vzorcev in oblik z ekstenzivnim ozelenjevanjem v kombinacijah s prodnatimi površinami.

 Kritina za ravne strehe

Intenzivno ozelenjene pohodne ravne strehe

Zelena kritina za ravne strehe v pohodni izvedbi in z intenzivno ozelenitvijo omogoča ureditev prostora za oddih, otroškega igrišča ali okrasnih oziroma zelenjavnih vrtičkov na strehi. Takšna izbira pohodne kritine za ravne strehe sicer zahteva nekoliko več vzdrževanja, objekt pa mora dopuščati tudi zahtevane obremenitve glede skupne teže takšne ravne strehe.

Kritina za ravne strehe in sistemi hidroizolacije

Izbrana ravna streha na hiši, ki pokriva bivalne prostore, mora zagotavljati dobro zvočno, toplotno in hidroizolacijo, da ne bi prišlo do zamakanja, toplotnih izgub in pretiranega hrupa v bivalnih prostorih. Izolacija ravne pohodne strehe mora biti okolju prijazna, učinkovita, zanesljiva in kar se da trajna. Če je izolacija kakovostna, je kakovostna tudi streha. Servis oziroma kasnejša popravila zaradi slabe izvedbe in slabših materialov bodo dolgoročno podražili investicijo, zato varčevanje pri izbiri kritine ni smiselno.

 izolacija ravne pohodne strehe

Kakšna naj bo ravna streha na hiši?

Odgovor na to vprašanje se skriva v željah in pričakovanjih posameznika. Kadar želite izkoristek prostora, naj bo izbrana ravna streha na hiši pohodna, da jo boste lahko uporabljali kot dodaten prostor. Pomembna je ustrezna izolacija ravne pohodne strehe, ki mora biti izvedena načrtovano, strokovno in s kakovostnimi materiali, da bo trajna tudi vaša streha. Servis oziroma sanacija strehe v primeru poškodb in prepuščanja ni preprosto opravilo, pa tudi prav poceni ne bo, zato pri izbiri najboljše kritine za ravne strehe ne gre varčevati.


Ravna streha na hiši in ustrezna nosilna konstrukcija strehe

Nosilna konstrukcija za ravno streho je običajno betonska plošča, možne pa so še druge rešitve: jeklena konstrukcija, plinobetonska (siporex) plošča in drugi materiali. Strešna konstrukcija mora imeti naklon, ki omogoča odvajanje vode. Naslednji korak je izolacija. Toplotna in zvočna, ter hidroizolacija, ki objekt zavaruje pred vdorom vlage. Kritina za ravne strehe pa je zaključni sloj, ki mora biti ognjevaren, vodotesen, okolju prijazen in ne nazadnje estetskega videza, da bo kar najbolj estetska tudi ravna streha na hiši.