Odkrivanje puščanj na strehi je pomembno za pravilno sanacijo strehe

Odkrivanje puščanj na strehi je ključnega pomena za pravilno sanacijo strehe, saj ni nujno, da streha pušča tam, kjer se pojavi voda. Iskanje puščanj pa je najbolje prepustiti strokovnjakom in njihovi posebni opremi. V podjetju ILD Slovenija odkrivanje puščanj na ravni strehi izvajamo z različnimi metodami, kot so električni test vodotesnosti (EFVM), termografija, dimni in UV vodni test puščanja ter s pomočjo kontaktnega higrometra. Po pregledu (ravne) strehe objekta vam izdelamo poročilo z ugotovljenimi napakami in predlogi sanacije, ki so potrebni za preprečitev nadaljnje škode na zgradbi.

 

Dimni test in ostale metode za odkrivanje puščanj na (ravni) strehi

Odkrivanje zamakanjTermografski pregled puščanja ravne strehe z infrardečo kamero nam pomaga odkriti toplotne mostove, napake pri gradnji, vlago v stenah in izvor zamakanj, netesna mesta oken in vrat, napake v hidroizolaciji streh, napake podometnih inštalacij toplovodnih sistemov in talnega ogrevanja. Infrardeča kamera pa nam pomaga tudi nadzorovati toplotne izgube stavbe.

Druga metoda je dimni test na ravni strehi. Pri tem testu dim z generatorjem dima vpihujemo pod hidroizolacijski sloj. Kjer dim pride na površje, je možen tudi prehod vode pod hidroizolacijo. Dimni test je odlična metoda za odkrivanje puščanj, še zlasti na ravni strehi, na terasah, balkonih in netesnih stikih v notranjosti stavb.

Za odkrivanje puščanj na strehi izvajamo tudi dve vrsti vodnega testa: UV test in klasični vodni test puščanja (ravne) strehe. Pri UV testu v vodo dodamo tekočino, ki je vidna samo z UV lučjo. Kontaktni higrometer pa je naprava, ki nam pomaga odkriti mesta s prekomerno količino vlage. Takšen test puščanja ravne strehe nam omogoči, da natančno določimo mesto zamakanja.

 

Trajni zaščitni sistemi za odkrivanje puščanj na ravni strehi

Prednosti ravnih streh ni mogoče spregledati. Stroški njihove gradnje so zmerni, poleg tega pa sta za njihovo konstrukcijo značilna majhna teža in velik širitveni potencial. Največji potencialni slabosti pa sta na drugi strani velika dovzetnost za puščanje in s tem povezana nevarnost vdora vode.

Vendar pa se je tej nevarnosti mogoče izogniti – poceni, zanesljivo in trajno. Na kakšen način, že mnogo let prikazuje družba International Leak Detection. Njihov test puščanja ravne strehe s tehničnima postopkoma EFVM® in ProtectSys®, ki ju uporabljamo tudi v podjetju ILD Slovenija, dokazuje, da je mogoče poškodovana mesta odkriti, še preden pride do nevarnega vdora vode.

Ko streha pušča, je skrajni čas za ukrepanje, saj zamakanje (ravne) strehe lahko povzroči precejšnjo škodo. Zato iskanje puščanj na vaši strehi prepustite strokovnjakom.