Ravna streha pušča – iskanje puščanj na ravni strehi

Ko ravna streha pušča, je skrajni čas za ukrepanje, saj je zamakanje ravne strehe prav gotovo že povzročilo škodo. Ponavadi ravna streha ne pušča tam, kjer v notranjosti objekta opazimo zamakanje, ampak je trebno točko zamakanja ravne strehe še odkriti. Odkrivanje puščanj na strehi je najbolje prepustiti strokovnjakom, ki bodo s posebnimi metodami in opremo za iskanje puščanj odkrili zamakanje ravne strehe.

Eden takšnih strokovnjakov je tudi podjetje ILD Slovenija. Lokacijo, kje vaša ravna streha pušča, bodo odkrili s pomočjo različnih metod in naprav. Po pregledu ravne strehe vam bodo izdelali poročilo z ugotovljenimi napakami in predlogi sanacije, ki so potrebni za preprečitev nadaljnje škode oz. za namestitev odvodnjavanja ravne strehe. Pred sanacijo pa bodo poskrbeli tudi za ustrezno sušenje ravnih streh.

 

Zamakanje ravne strehe posledica neustreznih materialov in izvedbe

Vodotesnost ravne strehe omogočata le strokovna izvedba ter ustrezni hidroizolacijski material. Da ravna streha ne pušča, je pomembno tudi redno vzdrževanje streh, ki obsega pregled stanja vsaj dvakrat letno ter odpravo morebitnih poškodb in netesnosti. V nasprotnem primeru je zamakanje ravne strehe povsem logična posledica.

Dimni in vodni test vodotesnosti ravne strehe sta najpogostejši metodi za preverjanje vodotesnosti ravnih streh. Pri dimnem testu z generatorjem dim vpihujemo pod hidroizolacijski sloj. Kjer dim pride na površje, je možen tudi prehod vode pod hidroizolacijo. Poleg klasičnega vodnega testa lahko uporabimo tudi UV test, kjer v vodo dodamo tekočino, ki je vidna samo z UV lučjo.

Če vaša ravna streha pušča, vam v ILD Slovenija (International Leak Detection ILD®) ponujajo enostavno, učinkovito in preverjeno rešitev. S postopkom EFVM® in sistemom ProtectSys® je mogoče poškodovana mesta odkriti, še preden pride do nevarnega vdora tekočin. Poskrbimo pa tudi za učinkovito odvodnjavanje ravne strehe.

 

Sušenje ravnih streh

Kako odpraviti posledice, ki jih povzroči zamakanje ravne strehe? Ker je naravno sušenje ravnih streh z intenzivnim ogrevanjem prostorov pod streho in desetminutnim zračenjem večkrat na dan prepočasno, je za sušenje ravnih streh najbolje uporabiti kondenzacijske razvlaževalnike zraka. Vsak lahko ob ustreznem ogrevanju prostora iz zidov in tlakov odvzame od 50 do 70 litrov vode na dan. Najhitreje pa vodo iz sloja talne toplotne izolacije odstranimo s prisilnim sušenjem z vpihovanjem zraka v vrtine in nato z razvlaževanjem tega zraka. Na ta način se material ustrezno osuši v desetih do štirinajstih dneh. 

Ko ravna streha pušča, ne odlašajte in na pomoč pokličite naše podjetje.