Pregled vodotesnosti novogradenj – vodotesnost ravne strehe je nujna

Pregled vodotesnosti novogradenj je nujen za preprečevanje zamakanj na strehi, zlasti kadar gre za ravne strehe. Pri teh je vodotesnost sistemov za brezskrbno bivanje toliko pomembnejša.

Na takšnih strehah so se v zadnjih 30 letih pogosto uporabljali toplotno spojeni bitumenski trakovi, ki jih je bilo treba vsaj vsaki dve leti premazati s tekočim bitumenskim premazom. Brez vzdrževanja bitumenska kritina namreč postane toga, zaradi temperaturnih nihanj in vpliva UV-žarkov pa začne postopoma pokati. Skozi razpoke nato začne pronicati voda in skozi strop sčasoma doseže tudi notranje prostore. Ko začne streha puščati, je treba ukrepati takoj in preveriti vodotesnost ravne strehe. Mnogi se v primeru hujših poškodb odločijo kar za celovito menjavo strehe, ki pa s seboj prinaša tudi visoke stroške in dolgotrajno obnovo.

Danes vodotesnost ravne strehe omogočajo sodobni materiali in tehnologije gradnje, vendar pa lahko pri neustrezni izvedbi ravne strehe pride do zamakanja v konstrukcijo stavbnega objekta. V International Leak Detection (ILD®) ponujajo enostavno, učinkovito in preverjeno rešitev. S postopkom EFVM® in sistemom ProtectSys® je mogoče poškodovana mesta odkriti, še preden pride do zamakanja. Oba postopka sta zelo pomembna tako za pregled vodotesnosti novogradenj kot za učinkovito sanacijo zamakanj.

 

Električni test ravne strehe – učinkovit pregled vodotesnosti novogradenj

EVFM (Electric Field Vector Mapping® – vektorska preslikava električnega polja) omogoča zanesljiv in trajen pregled vodotesnosti novogradenj. Električni test ravne strehe je enostaven in inovativen postopek, ki temelji na meritvi električnega toka: tanek vodni film se nanese na površino in vzpostavi se nizka napetost. Tok teče v smeri okvare, tako da preide na ozemljeno podkonstrukcijo. Električni test ravne strehe tako omogoča odkrivanje vseh obstoječih poškodovanih mest s točkovno natančnostjo.

Ko je električni test ravne strehe opravljen, se izdela strokovno mnenje s točnimi rezultati merjenja. Vsako netesno mesto se dokumentira skupaj z ugotovljeno lokacijo in strukturo ter s slikami in grafičnimi prikazi. Izdela se celovito poročilo o napakah, na podlagi katerega je mogoče odpraviti poškodbe brez nepotrebnih stroškov.

V podjetju ILD Slovenija bomo opravili kakovosten in strokoven pregled vodotesnosti tako starejših hiš kot novogradenj. Vodotesnost ravne strehe bomo preverili z različnimi metodami, kot sta električni test ravne strehe ali dimni test ravne strehe, nato pa izdelali poročilo z ugotovljenimi napakami in predlogi sanacije. Poskrbeli bomo tudi za redno, profesionalno in kakovostno vzdrževanje ravne strehe, ter izdali potrdilo vodotesnosti.