Potrdilo vodotesnosti potrjuje vodotesnost ravne strehe

Vodotesnost ravne strehe je problem, s katerim se srečujejo številni lastniki hiš in drugih objektov. Na podlagi izkušenj se je potrdilo, da brez vzdrževanja ne moremo pričakovati vodotesnosti strehe, saj bitumenska kritina postane toga, zaradi temperaturnih nihanj in vpliva UV žarkov začne po daljšem časovnem obdobju postopoma pokati. Skozi razpoke nato začne pronicati voda in skozi strop sčasoma doseže tudi notranje prostore. Ko vodotesnost ravne strehe ni več popolna, se mnogi odločijo za celovito menjavo strehe, ki je običajno draga, obnova pa dolgotrajna.

Sedaj enostavna, učinkovita in preverjena rešitev prihaja iz International Leak Detection (ILD®). Potrdilo se je, da je s postopkom EFVM® in sistemom ProtectSys® mogoče poškodovana mesta odkriti, še preden pride do popuščanja vodotesnosti in vdora tekočine v notranje prostore. Oba postopka sta zelo pomembna za potrdilo o vodotesnosti novogradenj in za učinkovito sanacijo zamakanj.

 

Iskanje napake na zeleni strehi s postopkom EFVM®

Zelena streha je delno ali v celoti pokrita z rastlinjem in prstjo na vodonepropustni membrani. Zelena streha je sestavljena iz več plasti, od katerih vsaka opravlja svojo funkcijo.


Postavlja se na obstoječo konstrukcijo ravne strehe, ki je toplotno in hidro izolirana. Pred polaganjem slojev zelene strehe je potrebno preveriti vodotesnost ravne strehe. Za potrdilo o vodotesnosti oz. za odkrivanje zamakanj na zeleni strehi je na voljo več metod: dimni test, vodni test in termografija.


Poleg vodnega testa pa lahko vodotesnost ravne strehe preverjamo še z drugimi metodami. Za iskanje napake na zeleni strehi lahko uporabimo tudi posebno napravo, imenovano kontaktni higrometer, ki nam pomaga odkriti mesta s prekomerno količino vlage. Tako je mogoče natančneje določiti mesto zamakanja.


Trajno, zanesljivo in ugodno rešitev za iskanje napake na zeleni strehi pa predstavlja EFVM (Electric Field Vector Mapping® – vektorska preslikava električnega polja). Ta metoda za potrdilo o vodotesnosti oz. iskanje napake na zeleni strehi temelji na odkrivanju puščanja s tokovno meritvijo hkrati pa je enostaven in inovativen postopek. Tanek vodni film se nanese na površino, na kateri se vzpostavi napetost. Tok teče v smeri okvare in preide na ozemljeno podkonstrukcijo. Električni test ravne strehe tako zagotavlja učinkovito iskanje oz. odkrivanje napake na zeleni strehi s točkovno natančnostjo, neodvisno od njihove velikosti in strukture.


Potrdilo se je, da redni pregledi vodotesnosti streh poskrbijo za strokovno vodeno in vzdrževano streho. Zato nikar ne odlašajte in poskrbite za svojo streho.