Sušenje ravnih streh pred sanacijo 

Naravno sušenje ravnih streh z intenzivnim ogrevanjem prostorov pod streho in desetminutnim zračenjem večkrat na dan je zelo počasno; 30- do 40-centimetrski masivno grajen zid potrebuje štiri do šest mesecev, da se na ta način osuši do še sprejemljive stopnje navlaženosti.

Veliko hitreje poteka umetno sušenje ravnih streh, pri katerem v prostore namestimo kondenzacijske razvlaževalnike zraka. Tovrstno sušenje ravnih streh lahko ob ustreznem ogrevanju prostora iz zidov in tlakov vsak dan odvzame od 50 do 70 litrov vode na dan. Vodo iz sloja talne toplotne izolacije pa še hitreje, v 10 do 14 dneh, odstranimo s prisilnim sušenjem z vpihovanjem zraka v vrtine. Res pa je, da je prisilno sušenje ravnih streh razmeroma drago.


Da bi se izognili opravilom in stroškom, povezanim s sušenjem streh, je priporočljivo še pravočasno opraviti test puščanja ravne strehe in si zagotoviti profesionalno svetovanje. Pri sanacijah je namreč  za zagotovitev primernega bivalnega okolja potrebnih toliko več potrpežljivosti in truda.

 

Za pravilno sanacijo je ključen brezhibni test puščanja ravne strehe

Ni nujno, da naša ravna streha pušča ravno tam, kjer se pojavila voda. Če želimo, da bo naša streha po sanaciji ponovno vodotesna, je treba opraviti natančen test puščanja ravne strehe in poiskati vse napake. Svetovanje pri sanacijah in odkrivanje puščanj na strehi sta tudi eni osrednjih dejavnosti podjetja ILD Slovenija. Za iskanje puščanj na ravni strehi uporabljamo različne metode in naprave, kot so termografija, dimni, vodni test, in test puščanja ravne strehe na podlagi električne metode imenovane EFVM. Svetovanje pri sanacijah vključuje tudi pripravo poročila z ugotovljenimi napakami in predloge ukrepov.

Dimni test je odlična metoda za odkrivanje puščanj, še zlasti na ravni strehi, terasah, balkonih in netesnih stikih v notranjosti stavb. Takšen test puščanja ravne strehe opravimo s posebno dimno napravo s katero dim pod pritiskom vpihujemo pod hidroizolacijo.  Pri ugotavljanju natančne lokacije zamakanja si pomagamo tudi s kontaktnim higrometrom, ki nam pomaga natančno odkriti vsa mesta s prekomerno količino vlage.


Poleg naštetih metod pa napake odkrivamo tudi s postopkom EFVM® in sistemom ProtectSys®, ki sta zelo pomembna pri dokončanju novogradenj in učinkoviti sanaciji zamakanj. Z njima je mogoče poškodovana mesta odkriti, še preden povzročijo škodo. Naknadno sušenje ravnih streh in sanacija zamakanja bi bila namreč naporna in ne prav ugodna.