Pozor, ledene sveče!

Pozor, ledene sveče!

07. 03. 2018

Aktualno

 

Streha je skozi celo leto zelo izpostavljena vremenskim vplivom. Pozimi pa na nekaterih strehah nastanejo ledene sveče.

 

Ste se kdaj vprašali, zakaj ledene sveče sploh nastanejo? To se zgodi zaradi slabe toplotne izolacije, kjer nastajajo toplotni mostovi ali pa zaradi slabih oken, ki ne tesnijo. Posledično topel zrak izhaja na površje in tali sneg, voda pa se potem steka in zaradi nizkih temperatur zamrzne v obliki ledenih sveč.

Sveče so lahko zelo nevarne, zato jih je potrebno pravočasno opaziti in tudi odstraniti. Velikokrat pride do nesreče pri padcu ledenih sveč, zato je treba pri odstranjevanju sveč poskrbeti za varnost, tako tistega, ki odstranjuje sveče, kot tudi morebitnih mimoidočih. Priporočamo, da območja, ki so pogosto prehodna, ustrezno zavarujete tudi z opozorilnimi tablami za morebiten padec ledenih sveč. Kjer so stavbe visoke in nedostopne, je to delo lahko zelo nevarno. Zato vam svetujemo, da ga ne opravljate sami, ampak se obrnete na ustrezne strokovne službe, torej na podjetje ILD d.o.o., ki deluje kot strokovnjak na področju vzdrževanja streh.

 

 

 Ledene sveče

 

 

Pomembno je, da svojo streho ves čas spremljate in jo primerno vzdržujete. Vzdrževanje strehe naj poteka vsaj enkrat letno, servisni pregled strehe pa naj vključuje pregled detajlov, grobo čiščenje žlebov ali žlote, pregled strešnikov in menjava poškodovanih strešnikov, pregled vetrnih, dimnih in okenskih obrob ter servis strešnih oken. Svetujemo, da se pri vzdrževalnem pregledu pregleda tudi podstrešje in izolacija. Na podlagi pregleda lahko načrtujete sanacijo toplotne izolacije, ki bo zmanjšala toplotne izgube, hkrati pa bo nastanek ledenih sveč postal problem preteklosti.

 

Kot dodatno rešitev v primeru nastanka ledenih sveč priporočamo tudi namestitev grelnih kablov v žlebove na problematičnih mestih. Podjetje ILD d.o.o je namestilo grelne kable v žlebove OŠ Šenčur, kjer so ti nujni zaradi večje varnosti otrok in mimoidočih.

Z namenom ohranjanja vrednosti strehe je za njeno vzdrževanje nujno potrebno poskrbeti, zato svetujemo, da se letni pregled strehe opravi v spomladanskem ali še bolje v jesenskem času. Kot dober gospodar pa vašo strmo ali ravno streho spremljajte skozi celo leto in se ob primeru težav obrnite na strokovno službo. Servisni pregled strehe vam lahko ponudi podjetje ILD d.o.o. , ki je specializirana in strokovna služba na področju vzdrževanja streh.